Bikepacking is een mix van fietsen en kamperen waarbij je meerdere dagen achter elkaar op pad bent en zelfvoorzienend bent.

Wat is bikepacking?

Bikepacking is een relatief nieuwe vorm van fietsen waarbij je met een fiets, tent en andere essentiële spullen de natuur intrekt en onderweg overnacht. Het is een mix van fietsen en kamperen, waarbij het doel is om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en nieuwe plekken te ontdekken.

Wat is het verschil tussen een fietstocht en bikepacking?

In tegenstelling tot traditioneel fietsen waarbij je dagtochten maakt en ’s avonds weer terugkeert naar huis, gaat het bij bikepacking om langere reizen waarbij je meerdere dagen achter elkaar op pad bent en overnacht op verschillende plekken. Dit kunnen campings zijn, maar ook wildkamperen behoort tot de mogelijkheden.

Je eigen uitrusting

Het belangrijkste verschil met traditioneel fietsen is dat je bij bikepacking je eigen uitrusting meeneemt, zodat je zelfvoorzienend bent. Dit betekent dat je licht moet inpakken en alleen de essentiële spullen meeneemt, zoals een tent, slaapzak, matje en kookgerei. Dit maakt het mogelijk om verder van de gebaande paden te gaan en echt te genieten van de natuur.

Wat is de beste fietst voor bikepacking?

Bikepacking kan op elke fiets, van een eenvoudige stadsfiets tot een speciaal gebouwde bikepacking-fiets. Het is vooral belangrijk dat de fiets geschikt is voor off-road terrein en dat er voldoende ruimte is om bagage mee te nemen.

Of je nu een ervaren fietser bent of net begint met fietsen, bikepacking is een geweldige manier om de natuur te ontdekken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dus pak je fiets, pak je tent en ga op avontuur!