dinsdag 30 juli 2019

vrij 19za 20zo 21ma 22
di 23wo 24do 25vrij 26
za 27zo 28ma 29di 30
totaal terug

Coubon – Ruoms, 109 km, 1133m stijging, totaal 1360 km

Oorspronkelijk zou dit de een-na laatste etappe zijn. Omdat we inmiddels zo dichtbij de Ardeche zijn, besluiten we om de Benajaminse track te negeren, en vanuit Coubon direct meer naar het Oosten te fietsen, en via Mezilhac af te dalen in het dal van de Ardeche. Dat betekent eerst stijgen naar rond de 1500 meter, en daarna alleen maar dalen naar zowat zeehoogte.

De enkel is helaas nog meer gaan opspelen, en ook tijdens het fietsen heb ik er nu last van. Omdat het de laatste etappe is, ga ik niet lastig doen voor mezelf. Ik heb de enkel ingesmeerd met een of andere arnica-zalf, en daarna rustig begonnen. De klim was mooi, met opvallend veel kale stukken, naarmate je hoger komt. Het weer was prima, niet al te warm, zonnetje, en vooral op de winderige stukken rondom de top van heuvels was het handig om een windstopper aan te doen. En weer uit te doen. En weer aan.

…..Les Estables: hier al iets frisser….

We passeren Les Estables, en uiteindelijk ook Mont Gerbier de Jonc. Dat is een vulkanisch bergje op 1551 meter hoogte (sommet), en de oorsprong van de Loire. Eigenlijk scheidt het bergje het stroomgebied van de Loire en van de Ardeche. Het is loeidruk daar met veel toeristen, die allemaal de 150 meter klim willen maken naar de “piek”. We maken ons op voor de afdaling naar de benedenloop van de Ardeche, die eigenlijk niet komt, want tot aan Mezilhac is het stijgen en dalen, en telkens maar weer wel en niet de windstopper aan. ong

….superdruk daar, alhoewel de foto anders doet vermoeden…..
…..vlak voor de afdaling….
….tussen het remmen knijpen door tijd voor een komkommer….
…blijft een supermooi gebied per fiets….

Het afdaling is zoals verwacht: continu in de remmen knijpen, en ook proberen om te ontspannen, en ook zonde als je de vaart eruit knijpt. Toch zitten er ook sommige slechte stukken in de weg, en dan wil je niet te hard door de bochten heen. Tot aan Aubenas is het alleen maar dalen. In Aubenas aangekomen hebben we een discussie over om Aubenas heenrijden en de Ardeche te volgen, of Aubenas in de rijden. We maken de fout om toch aubenas in te rijden. Ten eerste is daar het enorme drukke verkeer, en te tweede is het stijgen, terwijl er daarna nog steeds gedaald wordt naar de benedenloop van de Ardeche. Het schiet niet op in Aubenas, en de energie en de blessure gaat een rol spelen. We worstelen ons door het zuiden van Aubenas, op zoek naar een goede rustige weg naar Ruoms. Die lijkt er niet te zijn. Kilometer na kilometer rijden we naast druk auto- en vrachtverkeer, en deze etappe lijkt dan een niet echt fijn einde te krijgen. Het was nog net niet vloeken, totdat we in Vogue, ong. 20 km voor Ruoms, een vrijliggend fietspad ontdekken, een voie vert. Het blijkt dat dit fietspad ook al vanuit Aubenas is gestart, en op hetzelfde principe gebaseerd is als de Vennbahn: asfalteer voor de fietsende toerist oude spoorbanen, en sluit ze af voor autoverkeer.

….mooi fietspad tussen Aubenas en Ruoms…..

We rijden de laatste 20 km relaxed over het zand/gravelpad, en de fietsen worden omgetoverd in witte woestijnfietsen. In Ruoms aangekomen wordt Geert nog bijna gesquashed door een vervelende automobilist, maar we bereiken rond etenstijd de beoogde camping, La Peyroche, in Ruoms, compleet met welkomstcommitee en een prachtig door Mooniek gemaakt spandoek! Een beetje kreupel stap ik van mijn fiets, en besef me dat we deze fietstocht hebben gehouden in de warmste week die ik me maar heb kunnen herinneren. Je genereert natuurlijk je eigen wind, maar desondanks was de hitte wel bijna een spelbreker geweest. Mooi dat we er een dagje korter over gedaan hebben.

….onderschat dit werk niet, in de hitte gemaakt….

De koude cola en biertjes gaan er wel goed in. Ik blijf op de camping staan, Geert vervolgt zijn weg een dag later naar de Drome, naar een oude vriend die zelf een camping heeft. Van daaruit maakt hij nog wat tochten naar o.a. de Alpe d’Huez, en keert na een week terug voor de terugtocht met de camper terug naar NL.

….finally met zijn allen in Ruoms…

Passage van Le Gerbier de Jonc: De gemaakte GPS-track heb ik geimporteerd in Google Earth, en op “tour”, en “opname” gedrukt.