zondag 28 juli 2019

vrij 19za 20zo 21ma 22
di 23wo 24do 25vrij 26
za 27zo 28ma 29di 30
totaal terug

Charlieu -Le Brugeron, 97 km, 1594m stijging, totaal 1137 km

In deze etappe zit een forse klim van 700 meter continu stijgen en een dagtotaal van 1500 meter stijgen. Het gebied wordt steeds mooier, ruiger en vandaag supermooie vergezichten. Na een relatief vlak stuk waar we een beetje dalen naar Roanne, begint het echte werk als we meer naar het Westen afbuigen. De klim van 700 meter doet me denken aan de beklimming van de San Bernardino naar 2100 meter vanaf Spluegen, Zwitserland, in 2018. Je moet je cadans opzoeken en in een tempo naar boven peddelen. Dat lukt wonderwel redelijk en omdat het een stuk is afgekoeld na de onweersbuien, heb ik ook minder last van de hitte. Onderweg raap ik ook nog eens allerlei andere fietsers op, die het iets rustiger aan doen. Dat is wel eens andere geweest :-).

Afbeeldingsresultaat voor La Croix Trévingt
…prima borden erbij….

Prachtige klim met weinig autoverkeer erbij. Eindelijk in Noiretable aangekomen blijkt Geert daar net weg te fietsen als ik aankom (zie ik op de locatie feature van Whatsapp). Vooraf hebben we afgesproken dat we een flink dorp verder dan Noiretable gaan overnachten. Volgens de Benjaminse route is dat nog eens 600 meter de lucht in.

……de rechterhand denkt: oei, m’n batterij speelt op…..

Geert pakt een hoger colletje van 1102 en ik rij om via Benjaminse, met meer kilometers, en een grotere omweg, vooral naar het Westen toe. Dit is ook een mooie bosrijke route met niet veel bewoning, maar ben wel goed gaar als ik de camping in Le Brugeron opstiefel met even een 8% hellinkje op het eind. Een soort alpencamping met een paar rustige Nederlanders en niet veel voorzieningen. Wel kon je intekenen voor het gezamenlijk eten met de waard en waardin. Het gezelschap van rond 12 personen kijkt mij aan, terwijl ze hun eten aan het verorberen zijn. Ik probeer enthousiast te doen over het eten, om er nog een kliekje uit te halen, maar de eigenaars hebben het woord gastvrijheid niet echt hoog zitten. Ook grappig hoe je zelf verandert in zo’n fietsvakantie-modus, en als een soort aasgier de kliekjes probeert op te eisen. Ondertussen zegt de vadsige waard dat hij het niet snapt dat er niet meer mensen op hun camping komen. Tsja, misschien iets meer nadenken over klantvriendelijkheid….?

….veel ruimte in de Auvergne, ook in mijn maag……

Met een hongerige maag en een lekker laag nachttemperatuurtje gaan we snurken. Tijdens deze fietstocht zullen we vaker geen avondeten hebben gehad. Is dat erg. Nee, als je er voor jezelf maar niet te zwaar aan tilt. Dit geeft je ook weer stof tot nadenken….