woensdag 24 juli 2019

vrij 19za 20zo 21ma 22
di 23wo 24do 25vrij 26
za 27zo 28ma 29di 30
totaal terug

Neufchateau – Langres, 105 km, 1078m stijging, totaal 735 km

Op deze dag fietsen we eerst de 20 km terug naar het westen, naar het spoor van Benjaminse. Het zijn stevige klimmetjes en gelukkig weinig autoverkeer. Wel zien we veel dooie beesten langs de kant van de weg. Aangereden honden, bevers, dassen, vossen en soms ook onherkenbare dieren. We hebben een achterstand op het schema dus dat wordt doortrappen in de hitte. Water pakken we altijd van een kraantje op begraafplaatsen, altijd koud en fris. De beoogde camping in Dommarien, voorbij Langres, is Camping a la Ferme de la Pelletiere, maar is wel erg ver weg. Na vooral heuvelland volgt de route de Marne en fietsen we een flink tijdje langs een kanaal. Asfalt wordt afgewisseld met gravelpaden en ook paden met slechte stukken asfalt. Nu komt de eeuwige discussie over de rolweerstand van de bandjes weer op gang. Ik heb dikke banden met veel profiel, Geert heeft dunne banden met weinig profiel. Wat in ieder geval wel werkt is de 2-3 km per uur die je harder gaat als je in elkaars fietswiel kruipt. Alleen weer niet te dichtbij, want de butsen in de weg wil je wel blijven zien. ‘S ochtends gaat het fietsen bij mij beter dan in de middag. Toch veel last van de hitte. Langs het kanaal pak je elke schaduw van de bomen die er staan.

…soms grind, soms strak asfalt, soms gebroken asfalt, soms karrenspoor…..

Er zijn op zo’n dag nul komma nul fietsers die dezelfde kant uitfietsen en hooguit 1 of 2 wielrenners die je die dag tegenmoet rijden. Langres komt steeds dichterbij en we besluiten om de stadscamping op te fietsen. Dat betekent nog wel even stevig klimmen tussen alle vrachtauto’s door. Als ik bij een benzinepomp echt even moet uithijgen van de hitte, de klim en de walm van uitlaatgassen vraagt een automobilist of het wel gaat. Dat is lief van ‘m, dus ik zeg toch maar even niet dat ook hij onderdeel van het “probleem” is. Goed kapot kom ik boven aan bij de camping, verlangend naar een etappe zonder al die zware fietstassen. Dat vergt een andere mindset en bijbehorend budget, maar wellicht best goed te organiseren als ik wat meer met bv. de app Warm Showers zou werken. Anderzijds is het zo geweldig om als het warm is, NIET binnen te slapen maar buiten. Laten we zeggen dat het gesleep goed is voor de conditie…

De camping die we nu op het oog heben, is midden in de oude binnenstad van Langres gelegen. We mogen tussen de internationale vlaggen staan met een mooi uitkijkje over de regio. We slenteren ’s avonds door de oude binnenstad en eten en drinken wat. Over het algemeen is het prima eten in Frankrijk, wat er ook over gezegd wordt. En kwestie van de prijs en calorietjes in de gaten houden.

Gerelateerde afbeelding
….mooi he, zo’n van het internet gejatte foto van Langres….
….de vlaggenstokken rammelden wel als de wind aantrok ……