maandag 22 juli 2019

vrij 19za 20zo 21ma 22
di 23wo 24do 25vrij 26
za 27zo 28ma 29di 30
totaal terug

Herbeumont (B) – Verdun (F), 117 km, 1116m stijging, totaal 475 km

We vertrekken vanaf Herbeumont en ondanks de voorsprong is het een best zware etappe naar Verdun. Gelukkig is het einde minder heuvelachtig, en naast de Maas, waar we weer terugggekeerd zijn, is het prima doorstampen. Soms maak je verkeerde keuzes, en beland je op een parallelpad dat veel te ruig is, of uiteindelijk doodloopt, zodat je omhoog door het struikgewas heen je fiets naar de parallelbaan moet duwen. En wie staat er dan met zijn mobieltje klaar? :-).

…de een vindt dit dodelijk saai, de ander smult ervan…..
Afbeeldingsresultaat voor verdun centrum
…Verdun….

De beoogde camping hier in het Franse Verdun heet Camping Les Breuils. Verdun is een best leuk stadje maar hiervoor is het landschap al wat minder afwisselend. De zadelpijn begint op te komen en het weer is weer een keer bloedheet. De heuvels gaan maar op en af en als je even niet al te vroeg opstaat dan fiets je toch in de hitte van de middag, dat kan beter. Maarja, dan moet je wel eerder gaan beginnen met snurken. En dat is een lastige zaak. Omdat het laat aankomen op de dag ervoor betekent dat je ook later opstaat…In Verdun zoeken we naar camping Les Breuils even buiten de stad. Moeten daarvoor wel even een halve snelweg over een brug oversteken, maar goed, dan heb je wat. Een beste camping met een zwembad, en na de middag keihard zwoegen in de hitte is het echt superlekker om gewoon dom in het zwembad te liggen weken. Keiharde herrie van halfdronken Oostblokkers naast ons, maar die moeten voor dag en dauw op om te werken dus totaal geen last van gehad.

Afbeeldingsresultaat voor fietsen door verdun
….zwembadje van Les Breuils…

Ik zeg: best een leuk stadje, Verdun. Maar ruim honderd jaar geleden hebben hier 700.000 mensen het loodje gelegd in de slag om Verdun, op een stukje grond niet veel groter dan 10 vierkante kilometer. Je schaamt je eigenlijk dat je soortgenoot bent van wezens die een complete massaslachting hier op hun geweten hebben. Dondert niet van welk land afkomstig. Dat realiseer je wel als je langs de vele monumenten fietst, hoe klein ook. Het gevoel van walging is niet te rijmen met hoe rustig je nu door de natuur hier ter plaatse kunt fietsen. En weer voel je je kleiner en kleiner worden, net zoals op de restanten van de wachttorens op de Limes route, 3 jaar geleden.

Afbeeldingsresultaat voor verdun
…….zijn wij echt van hetzelfde soort als die machthebbers van toen?…..