Duke’s Dutch Border Line 2017

Eind april en begin juli 2017 heb ik letterlijk de grenzen van Nederland opgezocht. Deze “omtrektocht” heb ik voor het gemak de Duke’s Dutch Border Line genoemd (je moet er wel een beetje pannenkoek voor zijn). Ik heb per dag wat gedachtes opgeschreven, en die kun je hierboven vinden. Klik daarvoor op de routekaartjes.  Op de onderstaande video zie je wat paden waar de bandjes overheen zijn gerold.Enig idee hoeveel kilometer de omtrek is van Nederland? Niemand boeit dit verder, behalve als je wiskunde docent bent en gek bent op lange-afstand-fietsen.

Doe toch eens een gokje. 500 km? 1500 km? 2500 km? Wel echt langs alle grenspalen en kustlijnen….

Tijdens jouw nadenken heb ik met behulp van het programma bikemap en de fietsrouteplanner van de fietsersbond een complete fietsroute langs alle grenspaaltjes/kustpaaltjes van Nederland gemaakt, en helemaal klokje rond getrokken. Hieronder kun je het GPX resultaat zien, geprojecteerd als een laag via Google Earth. De track is te zien als een witgeelgrijze lijn. Ongeveer 1700 km lang. In werkelijkheid duurde dat construeren (in BaseCamp) wel een paar avonden, omdat zo’n track simpelweg niet makkelijk te vinden is, als-ie bestaat. Ja, je hebt wel de LF-ronde van Nederland en knooppuntroutes. Bij mij weten heeft nog niemand zo’n GPS-track, die de grenslijn zo strak mogelijk volgt, op internet beschikbaar gesteld. Natuurlijk kan hij nog strakker, maar dan ben je bijna genoodzaakt om hele stukken te lopen of met een mountainbike af te leggen. Deze track kun je volgen met elke gewone fiets.

Omdat het lastig is om elk waddeneiland te befietsen ben ik uitgegaan van een route zonder deze eilanden. Uitgaande van zo’n route heb ik, telkens zoveel mogelijk de grenslijn of kustlijn gevolgd.

Ik ben met deze tocht begonnen na een hele beste vrijdag, namelijk na Goede Vrijdag, 2017. Op 15 april ben ik van Wageningen naar de grens bij Ubbergen gefietst, en dan direct naar het Zuiden volgens mijn eigen gemaakte omtrektrack. Ik ben “met het klokje” meegereden, omdat het aan de kust vaak een zuidwester wind staat, en ik meer kans had op wind in de rug. In Vlissingen heb ik de tocht afgebroken om baby James te kunnen zien aankomen in Wageningen. Op 11 juli 2017 heb ik de tocht weer opgepakt in Vlissingen, en een week verder stond ik bij Babberich.

Overnachtingen gingen via B&B’s, aparte hotelletjes, en via Vrienden op de Fiets. Carolien heeft 2×2 dagen meegefietst, zowel een stuk van Zuidoost Nederland als een stuk in Noordwest Nederland, op een gehuurde fiets van Roel Peerebooms Profile.

Klik hieronder op de link voor een “zoomable” kaart in Google maps, waar je tot in detail de gevolgde weggetjes kunt zien. Zie je een nog strakker, beter te fietsen stuk langs de grens, mail dat dan even door.
Duke’s Dutch Circumference Drive

Hiernaast/hierboven zie je het hoogteprofiel van de bijna 1700 km omtrek van Nederland. De start, helemaal links in het kaartje, is bij Babberich, en ook tegelijkertijd het eindpunt, klokje rond. De lijn volgt de oostgrens richting het zuiden. Na een kleine 300 km fietsen zie je het hoogste punt van Nederland, vlakbij Vaals. Ook is in dit kaartje de Afsluitdijk en het vervolg in Friesland en Groningen duidelijk te onderscheiden. Vanaf Den Helder tot aan Bourtange blijft het zo plat als een geplette pannenkoek.


dag 1 MAASDUINEN

 

dag 2 ROERMOND -SITTARD

 

dag 3 ZUID LIMBURG

 

dag 4 SMOKKEL ROUTE

 

dag 5 NOORD BRABANT

 

dag 6 ANTWERPEN-SCHELDE

 

dag 7 ZEEUWS-VLAANDEREN

 

dag 8 ZEELAND

 

dag 9 ZUID HOLLAND

 

dag 10 NOORD HOLLAND

 

dag 11 FRIESLAND

 

dag 12 NOORDKAAP (GRONINGEN)

 

dag 13 HONGERIGE WOLF

 

dag 14 DRENTHE
dag 15 TWENTE
dag 16 GELDERLAND