Time Capsule (NL)

In het wiskundig gedeelte van dit project ga je wtijdcapsule_rws400erken aan een eigen bouwplaat voor een time capsule, een tijdcapsule. Een tijdcapsule of time capsule is een bewaarcontainer vol documenten. Mensen kunnen met zo’n capsule laten zien hoe het leven in hun tijd is geweest.  De meeste tijdscapsules lijken op een koker of een schoenendoos. Jullie gaan met zijn tweeën ook zoiets maken, en die tijdcapsule mag er best apart uitzien. Daar hebben we wel wiskunde voor nodig!timecapsulehavowb55image-5025467

Je hebt al iets geleerd over ruimtefiguren en bouwplaten. Je bekijkt hieronder nog een of twee video’s. Daarna ga je zelf oefenen met het maken van bouwplaten. Tenslotte maak je een goede bouwplaat voor je eigen tijdcapsule. Dit alles in het wiskunde gedeelte,  tijdens twee wiskunde lessen.

In het techniek gedeelte kun je vervolgens deze tijdcapsule vanuit je bouwplaat echt maken of bouwen met bouwmaterialen. Is de tijdcapsule af en heb je je ruimtefiguur 3D opgebouwd, dan kun je tenslotte in het geschiedenis gedeelte je eigen tijdcapsule inrichten met een aantal zelfgekozen geschiedenis voorwerpen.


WISKUNDE GEDEELTE
In het wiskunde gedeelte leer je wat ruimtefiguren zijn. Ook leer je een aantal eigenschappen van ruimtefiguren, zoals grensvlakken, hoekpunten, en ribben. Je leert dat je van een ruimtefiguur ook een bouwplaat of uitslag kan maken.  Wat je verder nodig hebt voor het tijd capsule project is: een geodriehoek of liniaal, een schaar, witte A4 of A3-vellen, potloden, plakband, en je wiskunde schrift op A4-formaat met ruitjes 10 mm.
In dit wiskunde gedeelte zul je driemaal je resultaten moeten aftekenen bij je wiskunde docent met een controleformulier (Hier in te zien of down te loaden). Je kunt je docent uiteraard ook altijd iets vragen, als je er met zijn tweeën niet uitkomt, en jullie ook al om hulp hebben gevraagd bij een ander groepje.

Je gaat tijdens de wiskundelessen aan dit project werken. Dat zijn 5 opdrachten, die hieronder beschreven staan. Afhankelijk van of je bij bent met je (boek/iPad) opdrachten kun je toestemming vragen aan de docent of je in de verdere lessen ook aan dit project mag werken. Natuurlijk mag je ook thuis verder denken en opdrachten uitwerken, als dat uitkomt.

Veel plezier met dit project, waarin je zowel wiskunde, geschiedenis, als techniek samen gebruikt voor het maken van een tijdcapsule!


OPDRACHT 1: Bekijk nu eerst de volgende video die gaat over uitslagen:


OPDRACHT 2: Bekijk eventueel ook de volgende video, die ook een overzicht geeft van wat meer aparte ruimtefiguren. Het kan zijn dat je ook een van deze ruimtefiguren wil gebruiken voor je tijd capsule. Dat mag je helemaal zelf weten. Laat daarna je formulier voor de eerste keer aftekenen.


OPDRACHT 3: Jullie gaan nu met zijn tweeën een uitslag ontwerpen voor een tijdcapsule. Deze uitslag maak je met A4 of A3 papier, waarbij eisen of voorwaarden worden gesteld. Die staan hieronder.

De eisen voor deze taak zijn:

♣ Na het in elkaar vouwen of plakken moet de ruimtefiguur gesloten zijn en geen openingen hebben;
♣ De ruimtefiguur bestaat uit minstens 2 afzonderlijke verschillende ruimtefiguren (bv. een piramide op een balk), maar binnenin de constructie is er maar 1 enkele ruimte, en zijn er geen tussenwanden. Zijn er ruimtes gescheiden door een wand, dan is het de bedoeling dat je de wand netjes verwijdert;
♣ De ruimtefiguur heeft een inhoud van minimaal een flinke broodtrommel en maximaal een schoenendoos.
♣ Teken de uitslag van deze ruimtefiguren zonder plakranden.
♣ Probeer de uitslag van het gehele ruimtefiguur uit een stuk te maken.

Ga na of je weet wat plakranden zijn, en zoek dat eerst even uit, als je er niet zeker van bent.

TIP: ga eerst schetsen maken van jullie tijdcapsule, en bedenk dan welke ruimtefiguren je daarbij nodig hebt.

OPDRACHT 4: Bij een goed resultaat vul je je controleformulier in, en laat je de schetsen, uitslagen en controleformulier aftekenen door de docent (tweede keer aftekenen. Je moet minimaal 1 schets met bijbehorende uitslagen van een tijdcapsule goedgekeurd hebben om verder te gaan naar opdracht 5.

OPDRACHT 5: Je gaat vanuit je goedgekeurde schets de bouwplaat/uitslag voor de tijdcapsule maken, met de eisen die bij opdracht 3 zijn gemeld. Maar deze uitslag/bouwplaat is nu WEL met plakranden. Je maakt deze opdracht in tweevoud, op stevig tekenpapier. Een versie moet in 3D vorm in elkaar worden geplakt met plakband (zonder plaksel op plakranden), en bij beoordeling door de docent ook weer uit elkaar kunnen worden gehaald dmv. doorknippen van de plakband verbinding. De andere versie blijft een platte uitslag of uitslagen, en moet in je schrift meegenomen kunnen worden. Vervolgens:

  1. Maak je een foto van zowel de 3D vorm als de uitgevouwde uitslag(en),
  2. Stuur die foto’s op naar je docent via Magister, of laat het zien aan je docent.
  3. Vul het onderste gedeelte in van je controle formulier
  4. En laat tot slot opnieuw (voor de derde keer) je controleformulier aftekenen door je docent,
  5. Ga dan in de wiskundelessen weer verder met je boek/iPad opdrachten.

Tot slot nogmaals de link naar het controleformulier, zodat je kunt zien wat er van je verwacht wordt. Je hebt een papieren versie ervan.


EXTRA: je hoeft dit niet te doen, maar als je geïnteresseerd bent, dan kun je het onderstaande nog bekijken:

Bekijk de volgende video’s. In die video’s wordt getoond hoe je een uitslag van verschillende ruimtefiguren kunt maken. Daar komt ook een ruimtefiguur bij die niet in dit hoofdstuk staat: een wiskundig prisma. Je hebt hiervoor wel een passer nodig. Je kunt al een goede goedkope passer kopen bij de HEMA.

maak een uitslag van een balk

maak een uitslag van een 6-hoekig piramide

maak uitslag van een prisma 

uitslagen van verschillende ruimtefiguren