Tijdcapsule

In het wiskundig gedeelte van dit project ga je werken aan een eigen bouwplaat voor een time capsule, een tijdcapsule. Een tijdcapsule of time capsule is een bewaarcontainer vol documenten. Mensen kunnen met zo’n capsule laten zien hoe het leven in hun tijd is geweest.  De meeste tijdscapsules lijken op een koker of een schoenendoos. Jullie gaan met zijn tweeën ook zoiets maken, en die tijdcapsule mag er best apart uitzien. Daar hebben we wiskunde voor nodig!

Je hebt bij het vak geschiedenis al items gemaakt of verzameld voor je tijd capsule. Nu, bij 2 lessen wiskunde, ga je van papier een bouwplaat oftewel een uitslag maken waar je geschiedenis items inpassen.

Tijdens het vak technologie kun je vervolgens deze tijdcapsule vanuit je bouwplaat echt maken of bouwen met pel-karton of andere bouwmaterialen.

1. Inleiding

Een uitslag is in de wiskunde iets heel anders dan in het dagelijks leven.
De uitslag van een ruimtelijke figuur is eigenlijk niets anders dan een “bouwplaat zonder plakrandjes” ervan. Soms zijn er voor één figuur meerdere mogelijke uitslagen. Een ruimtefiguren heeft grensvlakken. Dat zijn de denkbeeldige platen waarmee je bijvoorbeeld een kartonnen ruimtefiguur kan maken. Ook heeft een ruimtefiguur hoekpunten, behalve als het een bol is. Tenslotte heeft een ruimtefiguur ook ribben. Dat zijn eigenlijk de randen tussen twee grensvlakken. 

2. Werkwijze

Je gaat nu met zijn tweeën van papier (A3 papier of A4 papier kun je hiervoor gebruiken) twee uitslagen maken, die je aan elkaar vastmaakt om je eigen ruimtefiguur te maken. Dat ruimtefiguur is dan een soort basisfiguur die je straks bij Technologie gaan namaken van pelkarton.

Bedenk dat dit mini-project een zogenaamde wiskunde-denk-activiteit is. Daarbij moet je veel zelf uitzoeken en verzinnen. De docent stuurt jullie wel een beetje, maar jullie moeten het wel zelf doen, binnen 2 lessen.Benodigdheden:

Je hebt een schaar nodig, papier, potlood, een geodriehoek, en plakband. Je maakt de uitslagen met plakrand, omdat je de uitslagen later goed moet kunnen vouwen tot je ruimtefiguur. Gebruik kleine stukjes plakband om je plakranden tijdelijk vast te kunnen maken aan elkaar, zodat je aan de docent kunt laten zien dat je de 2 uitslagen tot een goed ruimtefiguur kan ombouwen.

3. Voorwaarden ruimtefiguur

De eisen voor je ruimtefiguur zijn:

4. Ideeën

Je kunt voor ideeën gebruik maken van onderstaande video’s. Natuurlijk kun je zelf ook Googlelen naar goeie video’s.

uitslag maken-1

uitslag maken-2

uitslag maken-3

uitslag maken-4

uitslag maken-5

uitslag maken-6

5. Opruimen

Als alles klaar is, zorg je ervoor dat je losse papierstukjes die afval zijn, altijd opruimt. Je ruimtefiguur vouw je weer uit elkaar, zodat het weer twee platte uitslagen zijn, en die bewaar je in je kluisje totdat je bij Technologie met behulp van die uitslagen met pelkarton je echte tijd capsule maakt.

Duke Varga logo