Brugklasje wiskunde voor….ouders!

Vijftig vaders en moeders van brugklassers op het Oosterlicht College in Nieuwegein krijgen wiskundeles. Met het wiskunde boek, de geodriehoek en het ruitjespapier van hun kinderen volgen ze de lessen iedere woensdagavond op school. En de vraag naar andere vakken Met het wiskundeboek, de geodriehoek en het ruitjespapier van hun kinderen volgen de ouders iedere woensdagavond op school de lessen.groeit. Ouders kunnen hun kinderen zo beter helpen als ze met verhalen thuiskomen en met vragen zitten. Niet alleen geven de lessen hen inzicht in de tegenwoordige lesmethode en terminologie, ook leren de ouders de docenten en de school beter kennen en biedt het initiatief hen een mogelijkheid om ervaringen te delen, vindt initiatiefnem er en docent Marjan Schutte.Door deze avonden snappen ouders beter wat hun kinderen bedoelen met de ‘sommen van de heks’, een pijlenketting, kwadratische formules of verhoudingstabellen. ,,Het wiskundevak ziet er anders uit dan pakweg 20, 30 jaar geleden. De lesmethode is vernieuwd met andere termen. Er wordt meer met tekeningen, plaatjes en verhalen toegepast. Ze kunnen zo uitleg geven aan hun kinderen als die er zelf niet uitkomen. Er is heel veel behoefte aan dit soort lessen.’’

Het valt docent Schutte op dat veel moeders zich aanmelden voor de gratis snelcursus wiskunde. ,,Wiskunde wordt vaak gezien als lastig en moeilijk. Dan horen kinderen: ‘Vraag het maar aan je vader’. Gewoon omdat ze het niet weten of hun eigen methode van vroeger aan hun kinderen willen uitleggen. Ze komen erachter dat dat niet werkt.’’

De kinderen zelf waarderen de schoolgaande ouders ook, weet Schutte. ,,Ze vragen wel of hun papa’s en mama’s dan ook extra huiswerk mee krijgen. Het samenspel is leuk om te ervaren.’’
Heb je als ouder van een scholier op het Marnix College nu ook behoefte aan een avondje wiskunde uitleg? Vanaf september 2018 kun je je als ouder van je aankomende brugklasser intekenen voor een gratis wiskunde cyclus in het najaar. Stuur een email naar Duke voor meer informatie hierover.