Maand: december 2014

Wiskunde in Cinemec: The imitation game

Ook de wiskunde heeft een martelaar: de geniale wiskundige Alan Turing kraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog een levensbelangrijke code van Hitlers Wehrmacht, maar stierf in verdachte omstandigheden aan het gif van een cyanide appel.  De Brits crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen, moest ervoor zorgen dat de geallieerden de vijand een stap voor konden zijn. Turing maakte deel uit van het team dat codes kon ontcijferen die door het Enigma-apparaat, een Duits coderingssysteem, waren gegenereerd. De ontcijfering van de Enigma wordt vaak aangehaald als een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die de alliantie de uiteindelijke overwinning zouden hebben gebracht. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer. Turing is voor vele informatici dan ook de vader van de moderne computerwetenschap.

The Imitation Game is een indrukwekkend drama over het leven en werk van Alan Turing. Turing wordt gespeeld door de veelzijdige Benedict Cumberbatch, bekend van o.a. (de stem van) Tolkiens Smaug. Ook Keira Knightley mag meespelen.
Bekijk de trailer van de film.
Naamloos

Eh….waar waren ezelsbruggetjes ook alweer voor?

Moeite met onthouden van je wiskunde? Ga naar ezelsbruggetje.nl en kijk of er iets bij zit dat je er maar niet inkrijgt!

ezelsbruggetje

 

 

 

Neem deze bijvoorbeeld:

Mijn Bil Trilt
Om het verschil te onthouden tussen de grootheden van getallen; van laag naar hoog:
Miljoen = 1.000.000
Miljard = 1.000.000.000
Biljoen = 1.000.000.000.000
Biljard = 1.000.000.000.000.000
Triljoen = 1.000.000.000.000.000.000
Triljard = 1.000.000.000.000.000.000.000

Of deze:
Kan het dametje met de centimeters meten?
Kan (k van km) Het (h van hm) DAMetje (dam) Met (m), De (de van dm)CENTIMETERS (cm) Meten (m van mm)?

het bewijs: vriendjes geven problemen!

Heb je nog geen vriendje of vriendinnetje? Niet aan beginnen! Hier is het wiskundig bewijs! Voor het gemak nemen we even voor vriendje of vriendinnetje het woord “vriendje”.

We beginnen als volgt:

Een vriendje kost tijd en kost ook geld. Daarom geldt nu de eerste formule:

1) Een vriendje = tijd x geld

Nu schijnt tijd ook geld te zijn (weetjewel: “tijd is geld” zeggen ze wel eens), en daarom vervangen we tijd in de formule door geld. Dan staat er dus:

2) Een vriendje = geld x geld.          Even anders uitdrukken:

3) Een vriendje = (geld)2

Maar….geld is ook altijd de wortel van alle problemen.  Als geld de wortel van alle problemen is, kunnen we dus de term “geld” ook opschrijven als √(alle problemen),  oftewel √(problemen).

Nu vervangen we in de formule bij 3) het geld door de wortel van problemen. Dan krijgen we:

4) Een vriendje = (√(problemen) )2

En als we dat gaan uitwerken staat er tot slot:

5) Een vriendje = problemen !!

Begin er dus maar niet aan!